Norske spillutviklere: Kulturministeren har ikke levert

- Føles virkelig ikke som om man ser behovet i bransjen.

11. oktober 2018 13:45

(PressFire.no): Denne uka la finansminister Siv Jensen fram forslag til nytt statsbudsjett, og i Kulturdepartementets budsjetter lå det an til en økning på 50 millioner kroner til Filmfondet, som også støtter norsk spillproduksjon.

5,1 millioner kroner var øremerket en internasjonal satsing på spill som skal hjelpe utviklere å gi ut spillene sine i utlandet.

I tillegg kommer en økning på 1,3 millioner kroner til utviklingsstøtte for spill – vel og merke om Norsk Filminstitutt fordeler pengene slik de har gjort tidligere (spill har historisk sett fått ca. fem prosent av Filmfond-potten).

Men som PressFire kunne skrive om i går – økningen de siste årene har vært så lav at støtten enda ikke har tatt igjen inflasjonen siden 2013. Med andre ord har utviklerne mindre å rutte med neste år enn for fem år siden.

PressFire har snakket med en rekke aktører innenfor den norske spillutviklerbransjen, og jevnt over er det skuffelse over oppmerksomheten spill har fått i statsbudsjettet.

Hyggelig med mer penger, men...

Bransjens representant i VIRKE, Morten Larssen
(Foto: Jarle Hrafn Grindhaug / PressFire.no)

- Det er umiddelbart skuffende å se at det er mest status quo fra departementets side i satsning på spillbransjen. Etter mye engasjement fra ministeren er det ennå stor avstand mellom visjon og virkemidler, sier spillutviklernes representant i bransjeorganisasjonen Virke, Morten Larssen, til PressFire.

Larssen mener det er trist at departementet ikke vil bidra mye sterkere til at norskproduserte spill skal kunne konkurrere med utlandet, i en tid hvor spill engasjerer flere og flere folk i alle aldre.

- Vi setter pris på at de 5 millionene til internasjonal spillsatsning videreføres, men den totale satsningen på spill er ennå forsvinnende liten i den store sammenhengen, og det er ingen direkte økning fra årets budsjett.

Jon Cato Lorentzen, daglig leder i Krillbite, sier også at det er gledelig at spillstøtten øker, men at stillstanden som har vært de siste årene gjør at det er en alt for liten økning.

Summene som NFI forvalter gjør at tildelingene til selskapene ofte blir for små.

- Krillbite har fått støtte fra NFI flere ganger, noe vi selvsagt setter veldig pris på og som også har gitt oss muligheten til å eksperimentere og satse. Men nå er vi såpass mange ansatte og opererer også med større budsjetter, sier Lorentzen til PressFire.

- Jeg skulle gjerne sett en støtteordning med muligheten til å gi mer penger til de som trenger det. Jeg synes det er kjempefint at små utviklere kan få drahjelp til prosjektene sine, men de store og mellomstore trenger større tilskudd.

Hva hadde vært en bra økning?

- Jeg synes spillstøtten burde være på 50 millioner, avslutter Lorentzen.

- Føles virkelig ikke som om man ser behovet i bransjen

Daglig leder i Sarepta Studio, Catharina Bøhler
(Foto: Privat)

Catharina Bøhler, daglig leder i Sarepta, er enig i at mer penger må til. Hun er også skuffet over at arbeidet med å øke støtten ikke har ført til større fokus.

Det siste året har det vært flere møter mellom bransjen og politikere, hvor det blant annet har blitt tatt opp behovet for et styrket støttetilbud for bransjen.

- Det er alltid positivt med noe økning, men samtidig er det skuffende lavt med tanke på potensialet som er her og den jobben som er gjort for å skulle synliggjøre det.

Bøhler sier det fortsatt gjenstår å se hvor mye NFI kommer til å formidle til spillbransjen, men at 1,3 millioner kroner ekstra ville vært et signal.

- Om det blir 1,3 mill så føles det virkelig ikke som om man ser behovet i bransjen. Det må satses mye mer dersom man skal vokse og kunne klare å gjøre noe ala det Sverige har gjort.

Snowcastle-sjef Bendik Stang sier han også håper det blir en større del av kaka fra NFI fremover.

- Jeg håper spillbransjen får en forholdsvis stor del av de 25 millionene som er igjen å fordele. Vi har bedt om 50 millioner så vi er uansett veldig langt fra dette. Bransjen står foran en potensiell eksplosiv vekst, men det skjer ikke uten hjelp fra staten, sier Stang.

- Inntil budsjettet er vedtatt vil jeg mene at vi må fortsette å jobbe på å få politikerne til å se at dette er en investering som vil gi god avkastning på mange områder i fremtiden. Rent økonomisk for Norge vil det være langt bedre ROI på midler til spill enn film. Jeg synes også det er veldig uheldig at film og spillbransjen må sloss om de samme midlene.

- Vi har vært ekstremt tydelige på hva vi mener må til

Are Sundnes i Hyper Games er også håpefull på mer enn den vanlige fem-prosenten når det kommer til de ekstra pengene Filmfondet øker med.

- Det er viktig å presisere at beløpet 1,4 millioner til spill, som det står i artikkelen til PressFire, ikke er vedtatt av NFI, men estimert basert på historiske tall.

Likevel er Sundnes skuffet over politikerne, som han mener burde øremerket mer midler til spill om de faktisk ønsker at bransjen skal få et løft.

- Det er ikke overraskende, men likevel skuffende, at kulturdepartementet ikke tør å gi tydelige føringer til NFI på å satse mer på spill gjennom en øremerking av midler. Dette setter instituttet i en veldig vanskelig situasjon, og jeg mener det er en ansvarsfraskrivelse fra politikerne, sier han.

Sundnes sier han også er skuffet over at det legges opp til enda en runde «Hunger Games» der spill og film må slåss om de samme midlene.

- Departementet og kulturministeren har nok oppriktig ønske om å bidra til vekst i spillbransjen, og der har en samlet bransje vært ekstremt tydelige på hva vi mener må til. Ministeren har også vært på studietur til Canada og så vidt jeg har skjønt har innspillene der vært de samme som de fra den norske bransjen.

- Likevel løfter politikerne på skuldrene og peker på NFI. Men når ansvaret nå fortsatt ligger på ene og alene på NFI, så har jeg klare forventninger om at de skal øke potten til spill mer enn den historiske "sjablongen". Jeg mener at en tredjedel av filmfondet sin økning, altså 10 millioner, burde gå til utvikling og/eller produksjon av spill. Det er fortsatt mye lavere enn økningen burde ha vært i år.

At politikerne har gjort for lite i forhold til synliggjøringen bransjen mener det har blitt jobbet med det siste året er noe flere stiller seg bak. Ravn Studio-sjef Stine Wærn går hardt ut mot kulturministeren, og mener hun ikke har fulgt opp godt nok.

Ravn Studio-sjef Stine Wærn.
(Foto: Privat)

- Skei Grande sa tidligere i år at norsk spillbransje har et potensial som Norge ikke har realisert, og ga samtidig inntrykk av at de ønsker å fokusere på norsk spillbransje fremover. Dette har hun ikke fulgt opp i årets budsjett.

- Det er på tide at Trine Skei Grande «put her money where her mouth is». Det er en overraskende stor avstand mellom visjon og virkemidler fra Skei Grande og Kulturdepartementet.

Hun viser til tallene PressFire la fram i går om at støtten i praksis har gått ned de siste årene.

- Den totale rammen til NFI har økt noe i kroner, men det er ingen reell økning om man tar høyde for indeksreguleringen.

To nye arbeidsplasser

Også Megapops Jørgen Tharaldsen er kritisk til oppfølgingen etter dialogen med kulturdepartementet og Venstre.

Megapops Jørgen Tharaldsen
(Foto: Jarle Hrafn Grindhaug / PressFire.no)

- Jeg synes det er veldig trist og synd at alle disse ordene, positive tankene og den formidable veksten i spillbransjen ikke vises i form av støtte som faktisk gir oss en skikkelig mulighet, sier Tharaldsen.

Han påpeker at det er klokt å gi mer til lanseringstiltak ettersom det er viktig at norske spillbedrifter gjør en bedre jobb der, men at det faktisk er midler til å lage spillene som trengs mest.

- Jeg mener regjeringen skyter seg selv litt i foten, for om man virkelig ønsker å få opp en stor bransje med tusenvis av ansatte, så må midlene mye mer opp. Så enkelt er det. Handling må liksom følge opp ord.

Tharaldsen peker mot andre land som Sverige, som skapte 1000 nye arbeidsplasser i spill bare i fjor, at Finland nå har 3000 spillutviklere, og ferske tall fra Storbritannia viser at hele 50 000 jobber med spill der.

Han har regnet på hvor mye den ekstra støtten vil gi i praksis, og forklarer at det vil holde til to nye arbeidsplasser.

- Det skaper ikke mye spill.

PressFire har bedt Kulturdepartementet om kommentar, men mottok ikke svar før publiseringen av denne artikkelen.

Toppbilde: Kulturministeren møtte spillbransjen (Foto: Jarle Hrafn Grindhaug / PressFire.no)

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3