(PressFire.no): AUF vil nå vekke Arbeiderpartiet fra dvalen og kommer med et omfattende forslag for spillpolitikk i Norge.
I forslaget, lagt fram av AUF-leder Ina Libak, går de grundig til verks og ser på de fleste aspektene av dataspill – både som kulturuttrykk, sosialkulturell bidragsyter og som næring.
De viser til hvor sentralt spill har blitt og påpeker hvordan 33 prosent av nordmenn spiller daglig. For barn og unge er det enda viktigere: Over 80 prosent av de under 18 spiller spill hver dag.
- For barn og ungdom er dataspill og en kilde til felleskap og identitet, heter det fra AUF sitt skriv.
Derfor synes også partiet at det er synd at den offentlige samtalen fortsatt preges av advarsel mot dataspill.
- Noen av advarslene, som at dataspill i seg selv er skadelig, har liten rot i virkeligheten. Andre problemer, som negative kjønnsstereotyper eller ekstreme holdninger er utfordringer som må møtes med nyansert praktisk politikk.
Vil innføre regelverk for loot boxes
Ifølge forslaget er det en utfordring at spillselskapene har fått innføre lotterilignende mekanismer i spill, og foreslår derfor å innføre et regelverk basert på anbefalingene i rapporten fra Forum for Spilltrender.
Samtidig vil de satse på «møteplasser for den digitale kulturen» og foreslår for eksempel digitale fritidsklubber eller klubbbus» hvor det kan spilles.
- Barn og unge skal ha arenaer der de kan spille og der voksne med digital kompetanse er tilstede.
- Som film, teater og litteraturVidere slår de fast at mange dataspill i dag har «høy kunstnerisk kvalitet» og at de er som kultur å regne. At Fritt Ord støtter spilljournalistikk trekkes også frem.
- Som film, teater og litteratur kan spill overraske, gi ny innsikt og vekke folks kreativitet, heter det i forslaget.
Derfor foreslår de nå at dataspill blir en del av kulturskolen for å «fremme digital kreativitet», men også at folkebibliotekene blir møteplasser for spillaktiviteter og formidlere av dataspill.
- Hvis vi mener alvor med å anerkjenne dataspill som et kulturprodukt, må vi også sørge for at unge får tilgang på spillkultur av høy kvalitet i hele landet. Derfor bør det være bredbånd i hele landet, skriver AUF.
De vil også sørge for at nye flerbrukshaller blir tilrettelagt for datatreff og innføre dataspill som del av ordningen «Den kulturelle skolesekken», slik at spill kan blir mer brukt i skolearbeid.
Vil ha e-sport-forbund
AUF har heller ikke glemt e-sport og går i bresjen for å opprette et nasjonalt demokratisk organisert e-sportforbund, som skal være i tråd med de verdier som preger idretts- og foreningsvirksomhet ellers i landet.
Det er verd å nevne at Norsk Tipping har innledet samarbeid med Telenorligaen etter at Kulturminister Trine Skei Grande (V) i fjor velsignet samtalene.
Videre foreslås det spesifikt å støtte initiativer for et internasjonalt e-sport-arrangement i Norge.
- Det er behov for at e-sporten kommer inn i mer ordnede former.
I den anledning foreslår de flere e-sport-linjer i videregående skoler, integrere kompetanse om dataspill og digital kultur i lærerutdanningen og utvikle flere spillbaserte digitale læremidler.
De foreslår også å styrke kunnskapen om dataspill hos ansatte i barnevern og sosialetjenester, samtidig som at NAV bør også bør kunne organisere arbeidstrening hos spillutviklere i større grad.
Foreslaget inneholder også en rekke interessante satsinger på norsk spillutvikling, hvor de blant annet åpner for en incentivordning lik skatteletten i Storbritannia.
Skatteletten i Storbritannia har ifølge en rapport Oslberg SPI og Nordiciti vært en enorm suksess, hvor hver krone som gis i skattelette har gitt fire kroner tilbake.
AUF vil også også evaluere regelverket rundt støtteordningen som forvaltes av NFI og åpne for en spesifisert produksjonsstøtte, samt trappe opp bevilgningene til spill.
Avslutningsvis foreslår de å etablere «Spill ut i verden»-støtten (som var en ekstrastøtte på ti millioner kroner) som en permanent ordning for å tilrettelegge for «internasjonalisering av norsk dataspillbransje».
Det hører med til historien at Kulturdepartementet i fjor bestemte at en videreføring av «Spill ut i verden»-støtten på fem millioner kroner skal gå til internasjonalisering av norske spill fremover.
AUF vil levere forslagene til AP under landsmøtet neste uke.
Toppbilde: Kristoffer Klunk, AUF.