(PressFire.no): Det var i fjor at det begynte å blåse svært friskt rundt arbeidsmiljøet i «League of Legends»-giganten Riot Games.
Lengre gravejobb fra Kotaku avslørte hvordan kvinner hadde blitt diskriminert og trakassert i et arbeidsmiljø som ble beskrevet som å være svært belastende med umodne diskriminerende gutter – gjerne i lederroller.
Prøvde å hindre rettsgang med klausul
I ettertid har Riot lovet å sette i gang tiltak for å endre kulturen, men mange syntes det var for lite og for seint, og flere ansatte gikk til gruppesøksmål mot selskapet.
Og dermed havnet Riot igjen i uføre da det viste seg at de har klausulfestet i arbeidskontrakter at kvinner ikke kan gå til sak mot arbeidsgiveren sin, men kontraktforpliktet til å løse eventuelle konflikter utenfor rettssystemet.
Dette resulterte også at de ansatte gikk fra jobben sin i en protestaksjon - den første i sitt slag i spillbransjen.
De forskjellige kontraktene de ansatte har gjør også at det pågår flere saker parallelt med gruppesøksmålet. Nå kommer det imidlertid et lite seiersrop fra den ene fløyen mot Riot – de har inngått forlik med arbeidsgiveren sin.
Riot-ansatte som er tilknyttet gruppesøksmålet kaller enigheten for en «stor seier for kvinner som jobber med dataspill».
- Vi tror at dette og Riot sin endring i policy hjelper prosessen mot likestilling, heter det i en uttalelse på Twitter.
- Dette forliket er et viktig steg på reisen for å få mer mangfold inn i spillbransjen og gjøre den mer åpen.
Vil bli mest inkluderende i bransjen
Sjefen for Riot Games, Nicolo Laurent, forteller i en offisiell uttalelse at dette viser at de holder seg til lovnaden om bedring.
- Gjennom året har vi gjort betydelig framgang for å utvikle kulturen og vil fortsette jobben med å bli det mest inkluderende selskapet inne spillutvikling.
Innholdet i forliket er foreløpig ikke kjent og må godkjennes av retten før den trer i kraft.