KOMMENTAR (PressFire.no): Det var forrige helg at «Hearthstone»-skaper Blizzard Entertainment skapte overskrifter da de bannlyste toppspiller Chung «Blitzchung» Ng Wai for å ha støttet Hong Kong-demontrasjonene i et intervju etter en kamp i spillet.
I etterkant kom det ytterligere merkelige krumspring fra spillselskapet, og kritikken var ekstrem både fra fans, politikere og selv ansatte, som ikke greide å se hvordan de skulle kunne følge selskapets egne verdier og slagord.
Klimaksen var nådd, skulle en tro – og stillheten fra Blizzard var øredøvende. Men som ut av læreboka til flaue politikere publiserte så Blizzards president J. Allen Brack en slags forklaring på spillets blogg sent fredag kveld.
I denne sier han at Blizzard fortsatt har de samme verdiene om at «alle stemmer teller», og at deres e-sportarrangementer er til for å samle verden gjennom «episk underholdning».
Likevel slo selskapet ring rundt beslutningen om å utestenge Wai og de to kommentatorene, med begrunnelsen av at førstnevnte brøt reglene for politiske uttalelser (regler som er så vage at de kan bety hva som helst), og at de sistnevnte burde stanset han.
Straffen ble riktignok redusert til seks måneder, og Wai får premiepengene for tidligere seire, men det hele var en merkelig bortforklaring som egentlig ikke sa noe som helst om Blizzards faktiske ståsted.
Du kan selv lese hele forklaringen til Blizzard her.
Og som forventet: Fansen var ikke fornøyd med denne forklaringen. Bare noen få linjer i hele bloggposten virket å være en slags innrømmelse av at de tok litt hardt i, der Brack sier de var litt kjappe i avtrekkeren på å bannlyse Wai.
Sier én ting, gjør noe annet
Hovedpoenget jeg leser ut av Blizzards uttalelse er derimot at de med dette fastslår at deres e-sportsendinger og -arrangementer ikke skal være politiske plattformer.
Fremover lover selskapet å slå ned på «sosiale og politiske standpunkter som kan skape splittelse» i sine sendinger – men utenfor e-sporten er det lov å ha meninger. Faktisk sier de spesifikt at «Hearthstone»-spillerne gjerne må dele sine synspunkter i «de mange plassene tilgjengelige» – bare ikke ha det i streamene deres.
Men det er noe som skurrer med dette budskapet. For Blizzard er slett ikke uten tiltak mot «sosiale og politisk splittende» meninger fansen har utenfor sendingene.
- Jeg vil gjøre det klart: Vårt forhold til Kina hadde ingen påvirkning på vår beslutning, skriver Brack.
Men Kina er åpenbart i tankene til Brack og Blizzard i en rekke andre beslutninger de tar.
Spillere fra Taiwan får ikke lov til å bruke det taiwanske flagget når de spiller i offisielle Blizzard-turneringer. Hvorfor ikke? Hvorfor tvinger Blizzard de taiwanske spillerne til å spille under landet «Kinesisk Taipei» under VM i «Hearthstone»?
Er det ikke et politisk standpunkt som skaper splid å tvinge spillere til å bruke et annet flagg og land? Eller er akkurat dette greit, fordi kinesiske myndigheter fortsatt presser på for å få verden til å tro at Taiwan er en del av Kina?
Kampen for egen identitet er et hett tema i Taiwan, som ikke tør å bruke sitt eget lands navn under OL i frykt for å bli kastet ut av IOC dersom Kina legger press på komiteen. Kina annerkjenner ikke Taiwan som land, og har bestemt at de kun kan bruke «Kinesisk Taipei» internasjonalt.
Dette henger ikke på greip med Blizzards påståtte regler.
Og hvorfor blir folk som nevner «Free Hong Kong» i Blizzards forumer utestengt med intet mindre enn tusen år? En kan kanskje gjemme seg bak at det blir spam når alle skriver det, men tusen år for en førstegangsforseelse?
Beklaget til Kina
Hvorfor får jeg denne beskjeden om jeg prøver å bruke «FreeHongKong» som kallenavn på Battle.net:
Å bruke «FreeCrimea» gikk helt fint – Hong Kong er spesifikt utelatt, med andre ord. Hvorfor det, mon tro?
Hva med laget i den offisielle «Hearthstone»-turneringen for amerikanske colleger som holdt opp plakater med «Free Hong Kong – Boycot Blizz» under en offisiell sending? De er ikke nevnt av Blizzard i bloggposten. Hvorfor ikke?
Hvorfor skreiv deres kinesiske «Hearthstone»-bestyrere en unnskyldning til Kina på den kinesiske «Facebook»-lignene nettjensten Weibo og sa at Blizzard strever etter å opprettholde Kinas ære – for så å si i bloggposten at dere hadde kommet til å straffe noen som uttrykte støtte for Kina på samme måte.
Den er vrien å tro på. Den apolitiske drakten Blizzard prøver å ta på seg er bare en fasade – alt dette er politisk ladede ting de gjør.
Og hva i all verden betyr det at det ikke er lov med «sosiale» standpunkter heller?
Får jeg ikke uttrykke min støtte til undertrykte eller glemte samfunnsgrupper om jeg er med? Blir det slutt på Blizzards Pride-sendinger fremover? Vil folk bli bannlyst i seks måneder om de støtter de etterlatte etter 9/11 eller Holocaust?
Splittende tyranni
At det faller folk tungt for brystet at Blizzards sjef kommer med en unnskyldning blottet for unnskyldninger er ikke akkurat rart når det han sier såpass lett kan avkles som tomme og i verste fall hyklerske påstander.
Ubisoft tok som kjent etter hvert til fornuften da de forsøkte å sensurere «Rainbow Six Siege» verden over i fjor for å blidgjøre kinesiske myndigheter. De innså at fansen (både i Kina og resten av verden), som hadde vært med siden starten, var viktigere å ta vare på.
Blizzard gjør det stikk motsatte, og setter seg på bakbeina. Å sitere egne vage regler for å kaste ut folk viser bare at de kan utestenge folk for dette – reaksjonene de får er fordi alle synes det er komplett idiotisk å faktisk gjøre det.
Politiske budskap i sportsarrangementer har lang tradisjon, og utestengelser der er historisk sett også ofte sett ned på. Her gjør også Blizzard en kardinalsynd:
De forskjellsbehandler basert på nasjonalitet. Wai er fortsatt utestengt i seks måneder. De to taiwanske kommentatorene like så. Amerikanerne som gjorde nøyaktig det samme fikk derimot fortsette som før (men trakk seg i protest).
Det er nesten helt utrolig at Blizzard ikke skjønner hvorfor dette er en dårlig look.
Men enda verre: De greier kunststykket å kalle kampen folket i Hong Kong kjemper, mot et totalitært regime som systematisk utsletter folkegrupper, som høster organer fra levende mennesker, som knebler presse og meningsmotstandere og som undertrykker befolkningen gjennom helt absurde sosiale regler basert på poengsummer, for splittende.
En kamp for grunnleggende menneskerettigheter og frihet fra et tyranni som ønsker å endre tilværelsen til Hong Kongere i negativ retning er splittende politiske meninger? For hvem, Blizzard?
Om noen uker er det Blizzcon, selskapets lekestue hvor de inviterer inn tusenvis av fans for å se og prøve nye spill.
Spillene kan raskt ende opp med å havne bakerst i nyhetsbildet, for det er varslet Hong Kong-demonstrasjoner og anti-Blizzard-demonstrasjoner fra mange hold. Fansen viste at de ikke hadde noe som helst mot å stille selskapet til veggs etter «Diablo Immortals»-fiaskoen i fjor.
Denne gangen er det snakk om langt mer alvorlige anklager, og trøkket blir nok vesentlig hardere gjennom hele messa. Kommer Blizzard til å kaste ut alle som stiller i skjorter med Hong Kong-støtte på?
Dette kan bli bekmørkt for Blizzard – og bra er det.