(PressFire.no): Uighur-muslimene i de vestlige delene av Kina, og spesifikt i Xinjiang-provinsen, har de siste årene blitt utsatt for massearrestasjoner, der hundretusenvis er tvunget inn i fengsler som bedriver «opplæring» for å sørge for at folk følger myndighetenes leveregler.
Kina er anklaget for å drive systematisk fengsling og potensiell utryddelse av folkegruppen, og rapporter om at myndighetene høster organer av fortsatt levende mennesker i folkegruppen Falun Gong har blitt lagt fram.
Så mange som en million mennesker myndighetene har betegnet som «radikale» skal være fengslet ifølge aktivistgrupper.
Nå har en ny rapport kartlagt en systematisk flytting av Uighur-fangene over til fabrikker rundt om i Kina, mot deres vilje.
Rapporten, publisert av The Australian Strategic Policy Institute (ASPI), går gjennom hvordan fangene har blitt transportert til fabrikker som produserer blant annet spillkonsoller og mobiler.
Lager spillkonsoller
ASPI har identifisert 83 utenlandske og kinesiske selskaper som direkte eller indirekte benytter seg av arbeidskraften som har blitt sendt ut fra Xinjiang – og listen inkluderer selskap som Nintendo, Sony, Microsoft, Oculus, Apple, Acer, ASUS og Google.
Blant de dokumenterte overflyttingene av minoriteter nevner rapporten at 105 fanger skal ha blitt flyttet til Hubei Yihong Precision Manufacturing den 17. mai 2018. Fabrikken har alle de nevnte selskapene som kunder.
I slutten av 2019 ble 560 fanger flyttet til den store Foxconn-fabrukken i Zhengzhou, som blant annet produserer PlayStation, iPhone, Switch og Xbox. 100 timer overtid i måneden er blitt rapportert fra denne fabrikken.
I alt skal rundt 80 000 Uighur-muslimer ha blitt sendt rundt i landet for å jobbe i fabrikker mellom 2017 og 2019. Myndighetene skal ha satt egne mål på hvor mange som skal sendes ut hvert år, og overgikk dette i 2019.
Menneskene selges på nett
Nettsider er satt opp hvor fangene selges inn til fabrikkene, med krav om at «bestillingene» starter på 100 arbeidere.
- Myndighetene har organisert rundt 1000 lærlinger fra Xinjiang som allerede har passert politiske og medisinske tester. De er mellom 16 og 18 år gamle, og styres av ledere utnevnt av myndighetene, står det i en utlysning.
- Arbeiderne ankommer selskapet ditt innen femten dager etter kontraktsignering. Fordelene ved å bruke Xinjiang-arbeidere er: En semi-militær lederstil, de kan motstå prøvelser, null tap av personell og de jobber hele kontraktslengden.
I rapporten meldes det om ekstreme forhold i fabrikkene, med tre meter høye gjerder, piggtråd og kontrollposter rundt fabrikkområdet, som også inneholder egne inngjerdede boligkomplekser. Fangene får ikke dra hjem eller praktisere sin religion.
Enkelte fabrikker overvåker arbeiderne med kameraer utstyrt med ansiktsgjenkjenningsteknologi. De «ansatte» må delta på «patriot-utdannelse» etter arbeidstid og får kommunikasjon overvåket.
Rapporten fra ASPI kan leses i sin helhet her.