(PressFire.no): I forrige uke skrev vi om Valve som har lansert et prosjekt hvor hjernetrimspillet «Portal 2» skal kunne brukes i undervisning, noe flere eksperter i Norge synes er en glimrende idé.
Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier hos IKT-Norge, fortalte overfor PressFire at de nå vil ta kontakt med Valve for å finne ut om det blir mulig å tilpasse spillet norsk språk.
Men ikke alle venter på resten av verden – hos Nordahl Grieg Videregående Skole i Bergen skal elever på første trinn allerede nå til høsten ta i bruk strategispillet «Civilization IV» i undervisningen.
Les også om mannen som har spilt «Civilization II» i ti år.
En av de to lærerne Aleksander Husøy og Vegard Relling, som er ansvarlige for prosjektet, forteller til PressFire at det er i fagene engelsk, norsk og samfunnsfag at spillet skal brukes.
Husøy vil stå for engelsk og samsfunnsfag, mens Relling vil ta seg av undervisningen i norsk.
- Jeg er ganske sikker på at dette ikke har blitt gjort i denne skalaen før, sier Husøy.
Husøy avslører også at det var rektor på skolen, Lin Holvik, som opprinnelig kom med idéen om å inkludere dataspill som et læremiddel i undervisningen.
Undervisningsopplegget vil strekke seg over fire uker mellom oktober og november, hvor tilsammen 12 undervisnigstider i uken vil fordeles på samfunnsfag, engelsk og norsk.
- Vi regner med å bruke rundt 40 prosent av tiden på spillet. Resten til ulike refleksjonsaktiviteter, lese aktuelle tekster knyttet til problemstillingene som kommer opp og skrive tekster eller lignende. Vi forventer også en god del hjemmearbeid fra elevene i arbeidet med dette, forteller husøy.
I tillegg har skolen opprettet en egen blogg, hvor det vil bli skrevet om prosjektet.
- Men vi har også møtt skepsis til at elevene skal bruke så mye tid på dataspill i skolen, avslører Husøy.
Han mener likevel at skepsisen vil forsvinne etter at de har fått kommet i gang med prosjektet.
Videre tror han «Portal 2» kan bli aktuelt i fremtiden, og selv om han ikke er realfagslærer forteller han om flere lærere som kan være tilbøyelige til å ta i bruk spillet i undervisningen.
Da de skulle velge spill som egnet seg som læremiddel, skal både «Age of Empires» og «Europa Universalis» ha dukket opp som kandidater, men det var til slutt «Civilization IV» de mente var best egnet.
At de til slutt havnet på det fjerde spillet i «Civilization»-serien, som kom ut i 2005, skyldes ifølge Hysøy også at de ikke var villige til å ta noen sjanser når det kommer til systemkravene spillet har til datamaskiner.
I «Civilization»-spillene bygger du en sivilisasjon fra bunnen av og igår gjennom teknologiske tidsaldere i spillets progresjon.
Les også vår retroartikkel om det første «Civilization»-spillet.