De aller første VM-spillene var helt fryktelige

Slik startet fotballeventyret.

6. juli 2014 18:59

(PressFire.no): Å spille fotball på tv-skjermen har alltid vært ekstremt populært.

Flere utviklere har prøvd å gjenskape sporten, men når vi skriver 2014 er det kun to aktører som fremdeles lever i beste velgående.

Electronic Arts’ «FIFA»-serie er kjent som den «glinsende», mer totale fotballopplevelsen, mens taktikerpuristene har hatt en tendens til å trykke «Pro Evolution Soccer» fra Konami til sitt bryst.

Vi kan bare glemme Ubisofts fryktelige forsøk med «Pure Football».

Fotballfestivitas

Jeg har ikke tenkt å ta noen side i denne krigen mellom EA og Konami. Fakta er at jeg ikke er fotballinteressert i det hele tatt i det virkelige liv.

Spillhistorie er imidlertid interessant, og jeg har på tross av null fotballinteresse alltid hatt sansen for fotballspill.

For en som ikke var mer enn passelig interessert, var spillene fra de forskjellige mesterskapene et godt kjøp. Man kunne jo ikke unngå å få med seg litt av festivitasen uansett, og så kostet de ofte litt mindre – i hvert fall på PC.

Gikk i offside-fella

I moderne tid er det EA som har lansert alle spillene som har kommet i forbindelse med verdensmesterskapet, men det startet ikke slik.

FIFA delte nemlig ut lisensen allerede til VM i Mexico i 1986. Det var datidens store utvikler og utgiver, U.S. Gold, som først fikk muligheten til å cashe inn på fotballfesten i spillformat.

Spillet het «World Cup Carnival», og er kjent som et av de verste fotballspillene som noen gang har sett dagens lys.

Det var faktisk ikke snakk om et nytt spill i det hele tatt kun en relansering av Artic Softwares’ «World Cup Football» fra 1984.

U.S. Gold hadde angivelig hyret inn en programmerer for å lage et nytt spill med den nyinnkjøpte lisensen. Men da resultatet visstnok ble grufullt og mesterskapet nærmet seg med stormskritt, så de ingen annen råd.

Det tafatte forsøket ble fort avkledd av spillere, kritikere og butikker, som oppfattet det hele som ren kynisme.

Total forvirring

I 1990 var Italia vertsnasjon for fotballmesterskapet.

Sånn spillmessig er det imidlertid lett å rote seg bort akkurat dette året, med intet mindre enn fire forskjellige fotballspill som alle ikledde seg VM-pynt i større eller mindre grad.

Mest kjent er kanskje «World Cup Italia ‘90» på Sega Master System og Megadrive, som også ble portet til DOS. Man spilte det i fugleperspektiv og jeg erindrer at Megadrive-versjonen var brukbar, men ikke stort mer enn det.

I tillegg kom både Codemasters, Tiertex og Dardari Bros. ut med sine egne tolkninger av hvordan et fotballmesterskap skulle forløpe seg i form av dataspill anno 1990.

Felles for alle disse er at ingen fant veien inn i klassikerboka.

Sensible?

I 1994 var det igjen U.S. Gold som sto for fotballnerdinga, da burgernasjonen USA trommet sammen til fotballfestivitas.

«World Cup USA ‘94» foregår også i fugleperspektiv, men spillbarheten virker mye kjappere og det hele flyter bedre enn før.

Det ble faktisk et par runder i dette spillet, da et kjapt søk i retrobunken viste at jeg fortsatt har spillet – både på Megadrive og det «briljante» Sega CD-påhenget.

Det slo meg imidlertid at spillet minner fælt om en annet fotballspillserie som debuterte et par år tidligere, nemlig «Sensible Soccer». Veldig mye, faktisk.

I videovinduet nederst i saken kan du se Martin Bergesen og Lasse Lervik mimre og kose seg med nettopp «Sensible Soccer» i hvert fall helt til Rosenborg får bank av TIL.

EA hjalp konkurrenten på banen

Vi nærmer oss mer moderne tid, i hvert fall i retrospillsammenheng. Da Frankrike skulle arrangere VM i 1998, hadde Electronic Arts fått kloa i VM-lisensen. De hadde på dette tidspunktet befestet sin posisjon ute på den digitale gressmatta i form av en rekke «FIFA»-spill.

«FIFA: Road to World Cup», var et stort framskritt i denne serien – med flott 3D-grafikk og solid spillbarhet.

Det er også verdt å merke seg at dette er det siste «FIFA»-spillet som kom ut på en Sega-konsoll. Krangel om blant annet lisensiering og royalties førte nemlig til at EA vendte firmaet ryggen på slutten av 90-tallet. Men det er en helt annen historie.

1998-årgangen er også siste økt for 16-bitskonsollene, som fikk sin egen begrensede versjon.

Tilbake til fotballen. Med «FIFA RtWC» hadde EA et supert utgangspunkt for å piske opp VM-stemningen, noe de også gjorde med «World Cup '98» som kom ut på vårparten dette året.

Det spant videre på moderspillet fra sommeren før, men med et par justeringer her og der.

Dette var også det første VM-spillet der spillerne hadde ordentlige drakter og med ekte reklamer.

Selskapet hadde også UEFA-lisens en tid, men denne er det nå erkerivalen Konami som har sikret til sin «Pro Evolution Soccer»-serie.

Siden den gang er det EA som har stått for VM-moroa. Men, bisart nok lånte EA faktisk bort rettighetene til fotballspillfienden Konami på slutten av 90-tallet, under forutsetning av at disse VM-spillene kun ble gitt ut på det japanske markedet. Det medførte at Konami slo seg opp og frem, ga ut flere fotballspill på flere verdensmarkeder med ulik logo.

På en måte kan man altså si at EA hjalp Konami til å få markedsandeler og grobunn når det gjelder fotballspill.

EA har på sin side bygd videre på hovedspillene i «FIFA»-serien, som igjen har hatt sine opp- og nedturer når det gjelder mesterskapene. Sist ute er «FIFA World Cup Brasil 2014», som PressFires anmelder stemplet som et halvhjerta forsøk.

«River City Soccer» ...

Av «FIFA»-spillene tror jeg kanskje jeg må peke ut '98-årgangen som personlig favoritt.

Joda, både 2010-sesongen og fjorårsversjonen var imponerende greier, men det er nok førstnevnte som har stjålet mest av min tid. Spranget fra '97-versjonen var også tydelig merkbar.

Siden folk likevel er i VM-modus og fotballfeberen herjer som verst for tiden, vil jeg trekke frem en annen røver helt på tampen – nemlig «Nekketesu High School Dodgeball Club: Soccer», eller bedre kjent som «Nintendo World Cup» her hjemme.

Utvikler Technos bød på en veldig uformell tolkning av sporten, men fy søren så gøy det var! Faktisk er det fullt spillbart ennå. Ikke verst for et fotballspill fra 1990.

På banen er det kun seks spillere. For å kompensere for dette er imidlertid spilleruttaket gjort blant muskelbuntene i slåssespillet «River City Ransom», utgitt året før, så det er tett nok ute på matta.

Dommeren er sikkert kneblet og sperret inne i garderoben, for han glimrer med sitt fravær. Dermed er det fritt frem for skitne triks, og dem er det mange av.

Såpass drøyt er det at dersom du takler en spiller mange nok ganger, blir han liggende urørlig på bakken.

Se for deg noe slikt i et «FIFA»-spill. Aldersmerkingen ville skutt i været!

Musikken er også skikkelig fengende. Jeg tar meg selv i å nynne på den titt og ofte, selv om det er nesten 20 år siden jeg hadde min glansperiode i dette spillet.

Hva med deg? Hvilket fotballspill liker du best? (Se «Sensible Soccer»-spillinga vår helt nederst i saken, samtidig som du tygger, tenker og bestemmer deg).

Mer nostalgisk spillstoff? Du kan klikke deg inn hit for vår komplette liste over retroartikler, eller lese noen utdrag under her:

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3