(PressFire.no): Vanligvis er ordet «gratis» i spillbransjen forbundet med at du er tilknyttet en kostbar medlemstjeneste, blir belastet etter en kort prøveperiode – eller sitter igjen med følelsen av å ha solgt sjela.
Electronic Arts’ vri på gaveideen er ikke slik. Er du registrert bruker av Origin kan du laste ned utvalgte pc-spill. Helt gratis.
Tidligere har både «Peggle», «Plants vs. Zombies», det første «Dead Space» og «Dragon Age: Origins» vært slike «EA spanderer»-titler. Nå er det en skikkelig klassiker sin tur: «Theme Hospital».
Trykker du «skaff det nå»-knappen vil spillet være ditt, til odel og eie, og uten begrensninger.
I dette spillet tar du på legefrakken og må bygge ut sykehuset for å møte utfordringene. Det kan for eksempel dreie seg om å oppdage en kur mot kronisk nesehår, og deretter behandle folk som lider av den slags.
Dette er altså ikke forløperen til «Surgeon Simulator». Det er mer en avart fra de populære «Sim»-spillene til Maxis – ispedd masse humor.
Les mer om «Theme Hospital» i vår retrospillsak.
Noen av pasientene som ramler inn dørene trenger altså hjelp av ulik grad. For mye hår, radioaktivitet eller grillribbe sittende fast i brystkassa, kan forekomme. Det samme med Elvis-galskap eller oppblåste hoder.
Og får du løsnet ribbebitene fra pasienten legges disse selvsagt i en «doggy bag», slik at restematen kan tas med hjem.
Det var Bullfrog som lagde «Theme Hospital». Det britiske spillstudioet som også var ansvarlige for «Dungeon Keeper», «Populous» og første «Syndicate». Peter Molyneux, senere sjef for Lionhead Studios («Fable») og en av toppsjefene i Microsoft Europa en periode, var blant grunnleggerne.
Electronic Arts kjøpte Bullfrog i 1995. To år senere, etter utgivelsene av både «Theme Hospital» og «Dungeon Keeper», stemplet Molyneux ut og startet Lionhead.
I 2001 la EA ned Bullfrog.
Historien om Bullfrog er nesten like interessant som den om Molyneux’ tilfeldige vei inn i spillbransjen:
Under et foredrag på Game Developers Conference i 2011 forklarte Peter Molyneux at en eneste stor misforståelse førte til at Commodore tok kontakt med det de trodde var et softwarefirma. (På den tiden jobbet Molyneux i realiteten med å sende tomatbønner til Midtøsten, men navnet på dette selskapet var nesten identisk med datafolka Commodore faktisk prøvde å nå).
Det virker som EA ser på sin Origin-tjeneste som passende sted å spre fra arkivet med gamle klassikere. Selskapet sitter tross alt på mye arvesølv – både fra Westwood («Command & Conquer») og Bullfrog.
Den nye, Netflix-aktige spilltjenesten EA Access til Xbox One er ikke nødvendigvis en passende arena for slike klassikere. Det fortalte daglig leder i EA, Peter Moore, til PressFire i fjor høst.
– Access er til Xbox One, så du plukker bare ikke et 15 år gammelt spill uten å remastre det først. Du må også være sikker på at det finnes et publikum, for det koster penger å remastre et 15 år gammelt spill og få det opp til nivået av forventingene en Xbox One-spiller har.
– [Access] handler mer om å se fremover. Nye titler til Xbox One blir lagt til The Vault. Om to år vil det være mange spill i The Vault, for vi er fortsatt så tidlige inn i denne konsollgenerasjonen, sa Moore til PressFire.
Activision har en annen strategi for sin renoverte satsning på Sierra. De bruker denne ærverdige logoen til å fronte helt nye indiespill og nedlastbare titler. Alt fra norske «Shiftlings» til «Geometry Wars 3», og et nytt «King’s Quest», lagd av folka bak «The Misadventures of P.B. Winterbottom».
En (for?) lang historie koker ned til dette: «Theme Hospital» kan lastes ned nå. Her. Fra Origin. I en begrenset periode.